تاریخچه و جذابیتهای موجود در پر بازدیدترین آثار باستانی، از جمله دلایل آغاز سفرهای ماجراجویانه به این مکانهاست. شما تاکنون چند بار از این آثار بازدید کرده اید؟
بدیهی است مسافرانی که به کوشاداسی ترکیه سفر میکنند تنها به قصد استراحت در زیر سایبانهای موجود در خط ساحلی دریای مدیترانه این کار را انجام نمیدهند. عده زیادی به این منطقه سفر میکنند تا از آثار باستانی موجود در حوالی شهر افسس (Ephesus) از جمله سالن آمفی تئاتر که از 2000 سال پیش تا کنون محل برگزاری کنسرتهای مختلفی بوده است، دیدن نمایند.
مریجوآرنولدی (Mary Jo Arnoldi)، رئیس بخش باستانشناسی موزه ملی تاریخ طبیعی اسمیتسونین (Smithsonian) بر این باور است که «آثار باستانی به طور ناخودآگاه ما را به گذشته پیوند می دهند». او همچنین در خصوص افسس اظهار می دارد: «اینجا یک مکان واقعی بوده و حالا افراد میتوانند در بخشهای مختلف آن قدم بزنند و از آن دیدن کنند». تمامی آثار باستانی پربازدید جهان، که افسس نیز یکی از آنهاست، در حقیقت تاریخ را برای انسانها زنده می کنند. بازدید از این آثار حس کنجکاوی انسان را اقناع میکند و موجب می شود که آدمی به گذر زمان عمیقاً بیاندیشد و از کشف شگفتیهای تاریخ گذشته حیرتزده شود.
لین مسکل (Lynn Meskell)، مدیر مرکز باستان شناسی استنفورد می گوید: «آثار باستانی نمایانگر دستاوردهای عظیم بشری است». در واقع هیچ یک از این آثار باستانی به عظمت و شکوه دیوار بزرگ چین نخواهند رسید. دیوار بزرگ و مارپیچ چین با طولی در حدود 5500 مایل، از یک سمت کشور چین به سمت دیگر آن کشیده شده است. نزدیک به 3/1 میلیارد نفر در چین زندگی میکنند و از این بین روز به روز بر شمار افرادی که مشتاقانه در پی تجربه سفر و جذابیتهای آن هستند افزوده میشود. بادالینگ (Badaling)، یکی از جاذبههای گردشگری کشور چین محسوب میشود که دسترسی به آن از شهر پکن به آسانی مقدور است. سالانه بیش از 9 میلیون گردشگر از این منطقه دیدن میکنند که همگی به دلیل جاذبههای فراوان، دسترسی آسان و تأسیسات زیربنایی، مشتاق بازدید از آن هستند. همه این عوامل دست به دست یکدیگر داده اند تا دیوار بزرگ چین در ردهبندی پربازدیدترین آثار باستانی جهان در جایگاه نخست قرار گیرد.
فرهنگ عامه نیز نقش بسیار مهمی را در محبوبیت این آثار باستانی ایفا می کند. فرقی نمیکند که محبوبیت ایجاد شده، بواسطه خواندن رمانی روشنفکرانه درباره یکی از سلسله های امپراطوری چین به دست آمده یا صرفا از تماشای فیلمی معروف درباره ی شگفتیهای اهرام بزرگ مصر سرچشمه گرفته باشد. در کشور آمریکا نیز برخی بناهای تاریخی، به ویژه ساختمانهای مراکز خرید ملی در واشنگتن دی سی با الگو گرفتن از این آثار باستانی ساخته شده اند. جان پاپادوپولس (John Papadopoulos) رییس طرح باستانشناسی وابسته به ادارات داخلی در دانشگاه UCLA می گوید: وقتی به آکروپلیس آتن با آن معابد با شکوهش می نگریم، تنها یک بنای تاریخی از یونان باستان را مشاهده نمی کنیم؛ بلکه آن را به عنوان یک منبع الهام بخش دموکراسی در سراسر دنیا میبینیم.
چنین قدرت نمادینی میتواند معایبی را نیز در پی داشته باشد؛ برخی از پربازدیدترین بناهای تاریخی به لحاظ محبوبیت بسیار در معرض خطر هستند. مسکل معتقد است: “مزیت بزرگی که امروزه از آن برخوردار هستیم، دیدن مکان های باشکوه تاریخی است”. ما انسانها با بازدید از این بناهای باستانی زندگی خود را غنی و پربار می سازیم، اما نکته قابل توجه اینجاست که بایستی گردشگری را با مفاهیم مسئولیتپذیری، رعایت احترام و ملاحظه همراه کنیم».
در ادامه سفرمی شما را با فهرستی از پربازدیدترین بناهای تاریخی جهان آشنا میکند. بدیهی است که اگر به توصیه های مسکل توجه شود این بناهای ارزشمند پس از ما نیز پابرجا مانده و به بقای تاریخ بشریت کمک می کنند.
روششناسی:
معیارهای ما در خصوص دستهبندی پربازدیدترین آثار باستانی به شرح زیر هستند:
1- آثار باستانی معرفی شده باید دست کم چند صد سال قدمت داشته باشند. (بناهای تاریخی مربوط به ایالات متحده آمریکا حداقل 600 سال قدمت دارند)
2- ساخت دست بشر باشند و جز به منظور پژوهشهای گردشگری استفاده مؤثر دیگری از آنها نشده باشد. علیرغم آنکه صدها معبد شینتو (Shinto) و بودایی در آسیا وجود دارد اما با این حال شمار اندکی از این معابد دو معیار فوق را دارا بوده و همچنان برای عبادت مورد استفاده قرار می گیرند. در روستای باستانی پوئبلو دو تائوس (Pueblo De Taos) نیومکزیکو و همچنین در چندین روستای تاریخی چین به نامهای زیدی (Xidi) و هونگکان (Hongcnu) هنوز هم افرادی زندگی می کنند. به همین دلیل در این فهرست از آنها (به عنوان آثار تاریخی) نام برده نشده است. آمار و ارقام ذکر شده در مقاله از منابع معتبر و قابل اثباتی همچون انجمنهای گردشگری، وزارتهای فرهنگ، پژوهشهای باستان شناسی و روزنامه های محلی برگرفته شده است.
1- دیوار بزرگ چین، بادالینگ (Badaling)
10- 9 میلیون نفر بازدید کننده در طول سال
دیوار بزرگ چین! نامی ساده اما در عین حال بسیار قدرتمند! دیوار بزرگ چین با 5500 مایل طول در سراسر خاک کشور چین امتداد یافته و زیباترین بخش آن در 70 مایلی پکن قرار دارد و به راحتی قابل دسترس است. درحالیکه بخش وسیع بنایی که ما امروز می بینیم در دوران سلسله ی مینگ (1644-1368) ساخته شده است، اما در واقع مراحل آغازین ساخت دیوار به 770 سال پیش از میلاد باز می گردد. ساخت و ساز این بنا مرهون زحمات میلیونها برده و زندانی است که قطعات بزرگ گرانیت، آجر، سنگ و کیسه های خاک را بر پشت خود حمل کرده و به بالای تپههای مرزی میبردند.
2- کولوسئوم، امپراطوری رم (Colosseum, Rome)
6.9 میلیون نفر بازدید کننده در طول سال
این میدان آمفی تئاتر که روند ساخت و ساز آن در سال 80 بعد از میلاد مسیح تکمیل شد، از ظرفیتی برابر با پنجاه هزار تماشاگر برخوردار بود و افراد در آن زمان برای تماشای نمایشهای اساطیری، نبردهای زمینی و دریایی، اعدامها، مبارزات خونین گلادیاتورها و کشتار هولناک حیوانات وحشی به آن مراجعه میکردند. درب های ورودی گودالهای زیرزمینی که گلادیاتورها در آن به استقبال مرگ میرفتند، در سال 2010 به روی بازدیدکنندگان گشوده شد. همچنین، در خلال این بازگشایی، میدانهای تاریخی به صندلیهایی با ارتفاع 110 فوتی مجهز شدند که چشم اندازی وسیع از این شهر جاویدان را پیش روی بازدیدکنندگان قرار می داد.
3- میدان رومی، امپراطوری روم (Roman Forum, Rome)
5.1 میلیون نفر بازدید کننده در طول سال
این میدان بزرگ با ارتفاع 700 یارد، از قرن پنجم قبل از میلاد مسیح به مدت 1200 سال به عنوان مرکز اجتماعی روم شناخته میشد، میدانی که رومیان از آن، هم به عنوان مرکز خرید و فروش کالا و هم به عنوان مرکز حکومتی استفاده میکردند. بقایای ستونهای معابد مقدس و کتیبه ها (چه کتیبه هایی که به ساتورن (Saturn) خدای کشاورزی و چه کتیبه هایی که به وسپانیان و تیتوس (Vespasian and Titus) اختصاص داشت) ارزش و اهمیت هنر نمایش را در دو هزار سال پیش به خوبی نشان میدهد.
نظرات کاربران