کاشان یکی از شهرهای زیبا و توریستی ایران است. حمام فین کاشان، مشهورترین جاذبه گردشگری آن است. در حالی که خانه های قدیمی و تاریخی بسیاری وجود دارند که بخشی از دیدنی های این شهر به حساب می آیند. علاوه بر این موضوع گلاب گیری کاشان نیز طرفداران خود را دارد. بد نیست بدانید جشن باستانی آب پاشونک نیز از جاذبه های فرهنگی این شهر است. شاید امروزه افراد زیادی از این جشن اطلاع نداشته باشند اما مردم کاشان به خوبی آن را حفظ کرده اند.
از آنجایی که کاشان فاصله زیادی با تهران ندارد، اغلب برای اتوبوس را انتخاب می کنند. از نظر هزینه هم قیمت بلیط اتوبوس از سایر وسایل نقلیه ارزان تر است. در فصل گلاب گیری باید از قبل بلیط تان را رزرو کنید چون بیشتر از هر زمان دیگری مردم به این شهر می روند.
جشن های باستانی ایران زمین
ایرانیان باستان دقت فراوانی به کیهان شناسی داشتند و این پدیده ها در زندگی، رسومات و باورهایشان تاثیر بسزایی داشت. بنابراین یکی از دقیق ترین تقویم ها از آن ایرانیان بوده و هست. در زمان باستان، ایرانیان برای فهمیدن تاریخ دقیق از شاخص های اندازه گیری استفاده می کردند، از جمله تقویم های آفتابی. یکی از دقیق ترین و بینظیرترین این تقویم ها، چارتاقی نیاسر در غرب کاشان است. چارتاقی متعلق به اواخر دوران اشکانی و یا اوایل دوران ساسانی می شود. از آن دوران جشن ها و سنت های بسیاری در میان اقوام ایرانی رواج داشته است. اکنون می توان ردپای بعضی از آن ها را در تاریخ یافت. یکی از بهترین و جذاب ترین آن ها، جشن باستانی آب پاشونک است.
در آغاز تابستان، خورشید از بالاترین جایگاه طلوع خود در افق شمال شرقی برمیدمد. همین طور در بالاترین جایگاه غروبگاهی خود در افق شمال غربی فرو میرود. حرکت روزانه خورشید در آسمان نیز در این هنگام به بالاترین خط سیر خود باز میرسد. به طوری که بیش از دیگر روزهای سال به قطب آسمانی نزدیک می شود. در نتیجه بلندترین روز سال و کوتاهترین شب سال را پدید میآورد. در این روز و در لحظه ظهر خورشیدی، زاویه میان خورشید و افق جنوبی بیشتر از هر روز دیگر است و آفتاب در این روز به کمال و اوج سالیانه خود دست مییابد.
آب پاشونک ، گوجه عروس ، گل عروس و اول تابستان جشنهایی هستند که همزمان با اولین روز تیرماه در ایران باستان برگزار میشدند و به مرور زمان فراموش شدهاند.
جشن باستانی آب پاشونک
جشن باستانی آب پاشونک در نخستین روز سال گاهشماری و نخستین روز فصل تابستان (برابر با روز یکم تیرماه که خورشید به بالاترین جایگاه خود میرسد.) برگزار میشده است. این جشن هنوز هم در بسیاری از نواحی ایران همراه با گردهمایی و مراسم آبپاشی و آب ریزگان در صحرا برگزار میشود. در تحقیقی که بهروز بیگوند درباره جشنهای فراموش شده ایران باستان انجام داده، آمده است: در فراهان و نواحی مرکزی ایران کماکان نام اول تُوِسّتونی (اول تابستانی) برای این جشن کهن رواج دارد.
مراسم گل و گوجه عروس-خراسان
در برخی نواحی خراسان و افغانستان این هنگام را «گوجه عروس» یا «گُل عروس» مینامند. در این رسم به نوعروسان میوههای نو رسیده، آرد و نبات هدیه میدهند. این جشن همزمان با فرارسیدن به بار نشستن درختان و رسیدن نخستین میوههای درختی برگزار می شود. در این مراسم در روزی تعیین شده بین اهالی روستا، میوههای نوبرانه را همراه با سبزی، کاهو، آرد و روغن در سینی بزرگی چیده و به خانهی نو عروسان می برند.
در سفرمی می توانید به اطلاعات جامع سفر دست یافته و با خرید بلیط هواپیما، خرید بلیط اتوبوس، خرید بلیط قطار و … سفرهای شگفت انگیزی را تجربه کنید.
نظرات کاربران