شهر اصفهان در دوران پادشاهان صفوی دارای کاخ های با شکوه، کاروانسراهای وسیع، بازارهای زیبا و خیابان های بلند و گسترده ای بود که توسط درختان زیبا و جوی های آب روان به نحو دل انگیزی مزین گشته بودند.
یکی از بناهای بسیار مهمی که در میدان نقش جهان اصفهان قرار گرفته است، عمارت عالی قاپو می باشد. عالی قاپو پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان، بین سال های 973 تا 977 خورشیدی به دستور شاه عباس اول بنا نهاده شد و به عنوان دولتخانه حکومتی پادشاهان صفوی مورد استفاده قرار می گرفت.
در ادامه با سفرمی همراه باشید تا با ویژگی های عالی قاپو؛ اثر نفیس عصر صفوی بیشتر آشنا شوید.
تاریخچه ی ساخت عمارت و ویژگی های معماری آن
عمارت عالی قاپو در مقابل مسجد شیخ لطفالله و ضلع غربی میدان نقش جهان واقع شده است. ارتفاع آن ۴۸ متر است و ۶ طبقه با راه پلههای مارپیچ دارد.
عالی قاپو در دوران جانشینان شاه عباس اول، شاه عباس دوم و شاه سلیمان بین 70 تا 100 سال، در 5 مرحله ی معماری ایجاد شد.
اغلب گمان بر این دارند که عالی قاپو کاخ است، در صورتیکه این عمارت همانند باب عالی عثمانی می باشد و به معنای درگاه بلند، دروازه ی با شکوه یا دروازه ی بزرگ می باشد.
در زمان سلطنت شاه عباس دوم، تالاری با هجده ستون چوبی به طبقه ی سوم این بنا افزوده شد. دیوارهای تالار دارای دو پوشش تزئینی می باشد که در زمان شاه عباس دوم و پس از آن شاه سلطان حسین ایجاد شد.
با عبور از سر در عمارت عالی قاپو دسترسی بر مجموعه کاخ ها و کوشک های عصر صفوی ممکن می گشت.
مینیاتورهای بنا کار هنرمند معروف عصر صفوی، “رضا عباسی” است. گچبری های اتاق موسیقی کاخ عالی قاپو باعث گردیده است در میان آثار باشکوه و بسیار نفیس عصر صفوی قرار گیرد.
تماشا کنید :
منبع: safarme.com
نظرات کاربران