به طور کلی از زمانی که وسایل نقلیه عمومی کاربرد فراگیری پیدا کرده اند؛ به همان نسبت نیز سوانحی در این خصوص رخ داده است. اتوبوس، قطار و هواپیما از جمله این وسایل هستند. در بین این ها هواپیما جزو راحت ترین وسایل نقلیه است. البته امن ترین وسیله نقلیه نیز شناخته می شود چرا که نسبت نرخ سوانح هوایی در مقایسه با تعداد پروازها بسیار کم است. طبیعتا قیمت بلیط هواپیما نیز به دلایل گفته شده از سایر وسایل نقلیه گران تر است. با همه این اوصاف همچنان سفرهای هوایی انتخاب اول گردشگران است. در این راستا بد نیست نگاهی به نرخ سوانح هوایی در ایران بیاندازیم.
آیا می دانید نرخ سوانح هوایی سالانه در ایران چقدر است؟
با توجه به آمار اعلام شده اخیر توسط وزارت راه و شهرسازی، در طی ٣۵ سال اخیر ایران به طور متوسط سالانه بیش از دو حادثه سقوط هواپیما (در مجموع ٧۴ سانحه) را تجربه کرده است. در این میان هزار و ٩۵٨ ایرانی قربانی سوانح هوایی شدهاند. تهران با ٩ سانحه هوایی بیشترین کشتهشدگان را برجای گذاشته است. پس از تهران خراسان رضوی و اصفهان هر یک با سه سانحه درجایگاه دوم قرار می گیرند. آذربایجان غربی، کرمان و فارس نیز هر کدام با دو سانحه جزو آمار نرخ سوانح هوایی در ایران قرار می گیرند.
مطابق گزارش شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، مطالعات نشان میدهد ٢۵ درصد سوانح هنگام فرود و ١٢ درصد سوانح روی باند اتفاق می افتد. ١٢ درصد هنگام جدا شدن از باند، ١١ درصد هنگام حرکت نهایی به سمت باند به وقوع می پیوندند. در نهایت نیز ١٠ درصد آن ها هنگام رسیدن به اوج پرواز، ١٠ درصد حرکت اولیه به سمت باند، ۸ درصد حوادث هنگام حرکت در ارتفاع، ۸ درصد هنگام ارتفاعگیری اولیه و ۴ درصد زمان کاهش ارتفاع رخ می دهند. براساس گزارش پایگاه اینترنتی شبکه ایمنی هوانوردی، در پنج ماه اول سال ٢٠١۶ میلادی نیز ایران جزو یکی از پرسانحهترین کشورهای جهان بوده است.
دلیل اصلی افزایش نرخ سوانح هوایی در ایران چیست؟
براساس گزارش سازمان هواپیمایی کشوری نزدیک به نیمی از پروازهای ایرانی با تأخیر انجام میشود. با این حال به اعتقاد کارشناسان صنعت هوایی، ناوگان فرسوده مهمترین عامل در کاهش راندمان و افزایش نرخ سوانح هوایی در ایران است. صنعت هوایی ایران نزدیک به چهار دهه از عمر خود را در تحریم گذرانده و فرسودگی هواپیماهای به کار گرفته شده در خطوط پروازی ایران به اندازهای است که مطابق با اعلام سازمان هواپیمایی کشوری ارزش تمام ٢۵٠ فروند هواپیمای فعال، معادل ٧ فروند هواپیمای بوئینگ نو است.
با این حال برجام راه گشایی برای رهایی صنعت هوایی ایران از بند تحریم طولانی بوده تا نوسازی ناوگان هوایی ایران به سرعت در دستور کار دولت قرار بگیرد. درحال حاضر خرید ۴٠٠ فروند هواپیمای نو در دستور کار ایران است تا تحولی اساسی در این صنعت به چالش کشیده ایجاد کند. با وجود اینکه کنگره آمریکا بارها تلاش کرده است جلوی فروش هواپیما به ایران را بگیرد، اما ایران با بوئینگ به توافق مکتوب رسید. با وجود مخالفتهای کنگره آمریکا نیز به تازگی مجوز پرواز هواپیماهای امریکایی به ایران صادر شد. وزارت خزانه داری آمریکا با صدور بخشنامهای به ایرلاینهای خارجی اجازه داد تا با استفاده از هواپیماهای ساخت آمریکا یا هواپیماهایی که در آن ها قطعات آمریکایی به کار رفته به ایران پرواز کنند.
نظرات کاربران