تاریخچه بانجی جامپینگ
برمبنای افسانهها بانجی جامپینگ نخستین بار در جزیره پنطیکاست در اقیانوس آرام جنوبی ظاهر شد. در طول جنگ جهانی دوم برای بار اول غربیها به این جزیره رفتند و مردم ساکن در این جزیره بانجی جامپینگ را کشف کردند. بر اساس این افسانه، یکی از این بومیان به نام تامالی همسر خود را آزار میداد و به همین علت همسرش تصمیم به فرار گرفت. همسر تامالی از درخت بلندی برای پنهان کردن خود بالا میرود، اما تامالی او را پیدا میکند و در حال بالا رفتن از درخت، همسرش گیاه لیاتا را دور مچ پاهایش میبندد و در لحظهای که تامالی سعی در گرفتنش دارد، از درخت به پایین میپرد و تامالی پس از او پریده و به زمین برخورد میکند و میمیرد.
بانجی جامپینگ مدرن از آوریل سال ۱۹۷۹، هنگامی که اعضای باشگاه ورزشهای پرخطر آکسفورد به طور غیر قانونی از ارتفاع ۸۰ متری پل کلیفتون در بریستول انگلستان پریدند، آغاز شد. این جاذبه سروصدای زیادی در میان مردم راه انداخت و رهبر این افراد را چند روز زندانی کردند و پس از آن ورزش بانجی جامپینگ (پرش از ارتفاع) در مناطق دیگر دنیا آغاز شد. در سال ۱۹۸۹، ماجراجوی نیوزیلندی به نام ای جی هکت که پیش از آن زمان ناشناخته بود، نخستین سایت تجاری بانجی را در کوین استون نیوزیلند راهاندازی کرد و از آن زمان هکت در زمینه بانجی برای همه مردم جهان شناخته شد.
تجهیزات مورد نیاز این ورزش شامل طناب انعطافپذیر بانجی متناسب با ارتفاع پرش، هارنس تمام قد، ساقبند و قوزکبند هستند و همه تجهیزات باید استاندارد باشند.
بانجی جامپینگ در ایران
نخستین باشگاه بانجی جامپینگ ایران در شهریور ماه سال ۱۳۸۶ در تهران و در منطقه گردشگری توچال افتتاح شد. این باشگاه کافی شاپ، پیست اسکیت، دکل چهل متری فلزی برای پرش، سکوی پرش، کیسه هوا، تیم پزشکی و جمعیت هلال احمر دارد، اما متأسفانه پرش برای خانمها در این منطقه ممنوع است.
دومین باشگاه بانجی جامپینگ ایران در همدان افتتاح شد که در مجتمع تفریحی ورزشی گنجنامه است و امکان پرش از دکل ۴۵ متری را برای ورزشکاران و گردشگرانی که به دنبال هیجان میگردند، فراهم میسازد.
حدود چهار سال قبل دکل بانجی با ارتفاع حدود ۴۰ متر در بوستان ولایت نصب شد و پرش ماجراجویانه را برای بانوان آزاد کرد. بنا به گفته امیررضا بدری مربی بانجی در بوستان ولایت، حدود ۸۰% از افرادی که از بانجی میپرند بانوان هستند (ایسنا).
بانجی جامپینگ در استان البرز نیز از پل بیلقان که روی رودخانه چالوس و پاندول با ارتفاع ۳۵ متری واقع شده امکانپذیر است. انتهای این پل به آبشار مصنوعی بیلقان میرسد که یکی از بزرگترین آبشارهای مصنوعی کشور است. مسیر دسترسی به پل بیلقان کمربندی کرج به سمت چالوس است. بعد از محله حصار باید از نخستین تونل جاده کرج ـ چالوس عبور کنید و سپس به پل مرتفع و زیبای بیلقان برسید.
بلندترین سکوی پرتاب طبیعی کشور در چهارمحال و بختیاری واقع شده است. سکوی بانجی جامپینگ چهارمحال و بختیاری با ۷۵ متر ارتفاع در حومه روستای دو پلان بخش ناغان است. سکوی پرش این مجموعه کاملاً طبیعی و روی رودخانه کارون مستقر است. این سایت در مجاورت ایل راه عشایری تاریخی دزپارت و قرارگیری در مناطق حفاظت شده سبزکوه و هلن است. قرارگیری روی رودخانه کارون و دره عمیق و مجاورت با پل سیمی و اثر ملی لینچ از دیگر برتریهای این سایت ورزشی گردشگری است.
نخستین بانجی جامپینگ ساحلی ایران در اواخر سال ۱۳۹۴ در منطقه آزاد کیش افتتاح شد. بانجی جامپینگ کیش در مرکز جزیره در میدان المپیک و مجاور شهر زیرزمینی کاریز است.
نظرات کاربران